TimoHyvonen

Mentäisiinkö kirkkoon pelaamaan lentopalloa?

  • Keep calm and save Malmi
    Keep calm and save Malmi

Kävimme 90-luvun alussa opiskelijajoukkueellamme pelaamassa Tartossa lentopalloa paikallisen yliopiston joukkueita vastaan. Viro oli täynnä riemua, olihan se juuri itsenäistynyt. Keskeisellä paikalla oleva lentopallosali ihmetytti, kunnes ymmärsimme sen olevan entinen kirkko. En ole käynyt sen jälkeen Tartossa, joten en tiedä, vieläkö kirkkopalloilua harrastetaan.

Helsingissä ollaan kunnostautumassa vastaavalla tavalla. Helsinki-Malmin lentoaseman isoa, vanhaa hangaaria ollaan tyhjentämässä lentokoneista. Hangaari on rakennettu lentokoneita varten ja merkitty siihen käyttöön kaavassakin. Aikanaan hangaari mitoitettiin kuuden Junkers 52 -lentokoneen mukaan ja oli valmistuessaan Euroopan suurimpia rakennuksia. Siksi se on nyt luokiteltu osana koko toimivaa lentokenttää Euroopan kulttuuriarteiden joukkoon.

Yrittäjät ja lentokenttäyhdistys ovat tehneet suullisia ja kirjallisia tarjouksia hallin käytön jatkamisesta ilmailukäytössä. Tilakeskus on hylännyt nämä tarjoukset mutta pyrkinyt tarjoamaan tilaa aktiivisesti muille toimijoille, kuten autonäyttelyiden järjestäjille, musiikkijuhliin ja kirpputoritoimintaan. Vuokralaisia ei ole löytynyt. 

Yksi harmillinen esimerkki on hiljattain Helsingin kaupungille tullut tarjouspyyntö hallitilasta helikopterikäyttöön.

Stella Group aikoo lentää ensi keväästä Nord Stream 2 -kaasuputken rakennustyön miehistö- ja huoltolentoja laivoille ja Itämeren saarille, kerran pari päivässä. Helsingin kaupungin tilakeskuksen virkamies vastasi yritykselle tarjouspyyntöön kieltävästi aamulla - "nykyisten vuokrasopimusten jälkeen hallia ei enää vuokrata". Saman päivän iltapäivänä sama virkamies soitti asiaa tiedustelleelle kaupunginvaltuutetulle ja kertoi, ettei mitään tarjouspyyntöä ole tullut. Go figure. 

Vaikka Malmin lentoasema on vain harvoille uskonto, on hangaarin käyttösuunnitelma suoranainen kulttuuriskandaali.

Muuttaisitko Tuomiokirkon kirpputoriksi? Suomenlinnasta F1-rata? Kehtaisitko järjestä tilaisuutesi Malmin hangaarissa tietäen, että sen asukkaat on ajettu ulos lumeen? Muuten, hallissa on talvisin n. 7 lämpöastetta ja uloskäynnit ovat alle tapahtumakäytön palomääräysten vaatimusten, 120 cm. 

Helsingissä on yli 1400 asukas- ja kulttuurikäyttöön tarkoitettua tilaa. Niistä löytyy kyllä tilat musiikkitapahtumille, kirpputoreille ja autonäyttelyille. Malmin hangaarin kaltaisia lentokoneiden säilytykseen rakennettuja tiloja on Helsingissä yksi. 

Olen kuullut, että kapinalliset aktivistit ovat kokoontumassa kentälle 1.9.2017 klo 12. Keep calm, pelastetaan Malmi.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat