Erikoisia totuuksia Malmin lentoasemasta – valehteleeko valtioneuvosto?

Mielenkiintoista, Osmo Soininvaara äityi keskustelemaan tässä blogissaan ja toisen kerran tässä uudemmassa blogissaan Malmin lentokenttäasioista. Kaupunkiympäristölautakunta käsitteli Malmin suuren lentokonehallin vuokra-asioita. 

Huomiota kiinnitti aluksi lausahdus kaupunkiympäristölautakunnalle hallin vuokraamisesta tehdyistä oikaisuvaatimuksista: "Todella vastenmielisesti kirjoitettu valitus, jossa hyökätään yksittäisen virkamiehen kimppuun väittämällä tätä lainrikkojaksi ja valehtelijaksi."  

Pyysin ja sain nuo kolme asiasta tehtyä oikaisuvaatimusta. Ne löytyvät luettavaksi osoitteesta http://www.malmiairport.fi/helsingin-kaupunkiymparistolautakunta-hylkasi-oikaisuvaatimukset-hangaarin-vuokraamisesta/ .

En löytänyt niistä väitöksiä lain rikkomisesta tai valehtelusta, kylläkin kiitoksia virkamiehille avusta, havaintoja perusteiden pitämättömyydestä ja kehotuksia tutkia asiaa tarkemmin. Päättäkää itse.

Lautakunnalle kerrottua

Soininvaaran uudemmassa kirjoituksessa kerrottiin, että "Lautakunnalle kerrottiin, että erilaisiin tapahtumiin vuokraaminen tuottaa rahaa enemmän kuin lentokonehalliksi vuokraaminen. Lisäksi tapahtumista on ilmeistä ulkoista hyötyä. Edelleen kentällä jäljellä olevat koneet mahtuvat kaikki toiseen halliin." 

Helsingin uutiset uutisoikin jo tapahtumakäyttötilanteesta ja hangaarissa olleista koneista vain puolet mahtui toiseen hallin. Suuri osa on nyt ulkotiloissa – onneksi BF-Lento pysyi kovana eikä ole liikahtanut mihinkään

Blogikeskustelussa Osmo Soininvaara esitti useita erikoisia väitteitä. Hän kertoi, ettei hänellä "vain ole aikaa tarkistaa ja korjata kaikkia harhaanjohtavia tietoja."  Malmi-asiaa paremmin tuntevat yrittivät auttaa tässä, mutta ilmeisen turhaan. Oikaisuja ja linkkejä dokumentteihin ei blogiin julkaistu.

Konsulttien laskelmat ovat väärin

Soininvaara epäili esirakentamisen hehtaarikustannusten laskelmia, jotka oli otettu suoraan Helsingin kaupungin konsulttityönä tilaamasta Destian rakennettavuusselvityksestä. Arabianrannan esirakentaminen oli hänen mukaansa kalliimpaa (627 000 eur/ha) kuin Malmin arviot (1 187 000 eur/ha) ja kerrosneliöihinkin kohdistettuna tuo summa oli sen 530€/m2 (FCG, https://www.hel.fi/hel2/ksv/julkaisut/yos_2015-1.pdf ). Tämä on Soininvaaran mukaan halvempi kuin Arabianranta, mutta viitettä lähteeseen ei löydy.

Ostiko Helsinki maata valtiolta vai omistiko sen jo?

Ongelmallinen kysymys oli myös maanomistus. "Annoit tymmärtää, että osa Malmin kenttää olisi ollut valtion omistamalla maalla, ja että kaupunki olisi ostanut sieltä maata valtiolta, vaikka se on kyllä ollut koko ajan kaupungin omistamaa maata, joka oli vuokrattu valtiolle nollavuokralla reittiliikennettä varten" sanoi Soininvaara.

Vaikka suuri osa Malmin lentokenttäalueen maa-alueesta oli vuokrattu valtiolle siviili-ilmailun tarpeisiin (ei siis reittiliikenteen), oli alueella ihan merkittävää valtion maanomistustakin. Lentoasemarakennukset ovat valtion aiemmin omistamalla maa-alueella. Maa-alan ostamisestahan valtiolta päätettiin kaupunginvaltuustossa 26.11.2014 ja Soininvaara äänesti ostamisen puolesta. Pöytäkirja löytyy https://dev.hel.fi/paatokset/asia/hel-2014-012754/kvsto-2014-19/ ja pitkä keskusteluvideo https://www.helsinkikanava.fi/kanava/fi/videot/video?id=2403

Valehteliko Osmo vai valtioneuvosto?

Soininvaara koki myös tulleensa syytetyksi valehtelijaksi, kun hän esitti Malmin liikenteestä, että "mikä (harrasteilmailu) aivan varmasti on laskeutumisten lukumäärällä mitattuna sen pääkäyttö." Kuvaliitteen oikaisuehdotus ei päässyt blogiin asti, totesihan valtioneuvosto että "Helsinki-Malmin lentoasema on yleisilmailu- ja koulutuslentoasema, jota käyttävät pää-asiassa alle 5 700 kg painavat lentokoneet ja helikopterit. Lentotoiminnasta 70–80% on koulutuslentoja ja niihin liittyviä harjoituslentoja. Lentoasema on Suomen tärkein lentokoulutustukikohta."

Montako totuutta voi olla?

On pakko yhtyä Soininvaaran toteamukseen: "Näiden väittämien oikaisu on aika työlästä." Niistä on varmaan muodostunut oma totuutensa, joka ei muutu edes valtioneuvoston voimalla. Yhden totuuden mukaan "lentotoiminta karkottaa 25 000 ihmistä pois Helsingistä." Saa nähdä osuuko arpa minuun.

Blogin kommenteissa Antti Jokela kiteyttää nämä totuudet yhteen: "En olisi uskonut sinun kirjoittavan vääristyneitä tietoja, yleistyksiä, nimittelyä ja menettäväsi totaalisesti malttiasi ja tyylikästä käytöstäsi." 

 

 

TimoHyvnen
Sitoutumaton Helsinki

Puheenjohtaja, Suomen Ilmailuliitto ry
Puheenjohtaja, Malmin lentoaseman ystävät ry
Johdon konsultti, liiketoimintalähtöinen IT

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu