TimoHyvonen

Helsingin valtuusto hylkäsi vuokratulon Malmin lentoaseman hangaarista

  • Äänestystulos. Vihreällä merkityt eivät ehtineet tutustua asiaan.
    Äänestystulos. Vihreällä merkityt eivät ehtineet tutustua asiaan.

Kaupunki menettää satojatuhansia euroja seisottaessaan halleja tyhjillään

Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi 29.11.2017 valtuutettu Kauko Koskisen ehdotuksen, jonka mukaan Helsinki-Malmin lentoasemalla sijaitsevat lentokonehallit olisi vuokrattu lentokoneiden säilytyskäyttöön. Lentokonekäyttöön ehdotettiin Malmin alkuperäistä, isoa hangaaria sekä entistä Rajavartioston helikopterihallia. Kummallekaan lentokonehallille ei ole muuta käyttöä.

Keskustelussa kävi ilmi, etteivät valtuutetut olleet tutustuneet aloitteeseen. Kyseessä oli muuten tyhjälksi jäävien hallien vuokrausehdotus lentokoneiden säilyttämiseen ainakin niin pitkäksi aikaa, kuin lentotoimintaa kentällä jatketaan. Esittelijä ei tuonut asiaan relevantisti vaikuttavia, tiedossa olleita asioita esille valtuutetuille.

Miten asia on pantu alulle?

Hangaarin käytöstä on tehty 20.02.2017 epämääräinen linjaus, jonka mukaan se tullaan muuttamaan tapahtumakäyttöön. Kokouksesta ei ole tehty pöytäkirjaa tai kirjattu virallisia päätöksiä. Kokouksen osallistujat ovat kyllä tiedossa, johtotason linjaukset ovat tehneet Anni Sinnemäki ja Pekka Sauri

Paloturvallisuus?

Jo 26.10.2016 pelastuslaitos totesi, ettei hangaaria nykyisellään voida käyttää tapahtumakäyttöön paloturvallisuussyistä: poistumistiet ovat liian kapeita ja sähköistyksen taso yleisökäytön kannalta turvaton. Pelastuslaitos on antanut tästä lausunnon, jonka mukaan asiat tutkitaan tarkemmin, kun käyttötarkoituksen muutos etenee kaava- ja rakennuslupavaiheeseen. Uusi arviointi rakennuksen kunnosta on tehty 3.11.2017, mutta siitä ei ole vielä toimitettu raporttia.

Voimassa oleva kaava

Voimassa olevassa yleiskaavassa alue on liikennealue ja nykyisessä asemakaavassa halli on merkitty lentokoneiden säilytykseen. Käyttötarkoituksen muutos edellyttää molempien muuttamisen. Sen jälkeen hangaarin muutostöille voitaisiin hakea rakennuslupaa, jossa nämä asiat käsitellään tarkemmin.

Jokaisesta vaiheesta voidaan valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti. Jokainen hallinto-oikeuskäsittely kestää 1-2 vuotta.

Hurjan kiireisiä suunnitelmia

Lentoaseman päärakennuksista on ensimmäisessä valmisteluvaiheessa asemakaavamuutos, joka ei ole yleiskaavan mukainen. Asemakaavaehdotuksessa rakennukset esitetään suojeltavaksi ja käyttötarkoitus muutettavaksi. Valituksineen asemakaavan valmistuminen kestää vähintään 2-3 vuotta. Mm. tätä lausuntoani ei näy tuolla otetun huomioon.

Ehdotuksessa viitataan Helsingin tulevaan yleiskaavaan, jonka toteutuminen on valitusten takia epävarmaa. Voimassa olevan yleiskaavan aikana asemakaavamuutos ei ole mahdollinen.

Todennäköisesti koko kenttäalue suojellaan

Koko lentokenttäalue on esitetty suojeltavaksi 25.10.2015. Alueella on voimassa vaarantamiskielto. Se estää käytännössä kaikenlaisen muutostyön, kunnes suojeluesitys on käsitelty. Tällä hetkellä suojeluesityksestä kerätään lausuntoja ja sen jälkeen se etenee ELY-keskuksen valmisteltavaksi. ELY-keskuksen päätös vahvistetaan tai hylätään ympäristöministeriössä. Tämä päätös on valituskelpoinen, ja todennäköisesti vaarantamiskielto pysyy kunnes päätös saa lainvoiman.

Miten sitten käy?

Käytännössä valtuuston päätös tarkoittaa sitä, että halli saattaa olla nollatuotolla vuosikausia.

Toivottavasti neuvottelut virkakoneiston kanssa etenevät hyvin, ja hallit saadaan vuokrattua niiden alkuperäiseen käyttötarkoitukseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juhani Piri

Sieltähän tulee oikein urakalla surkeita päätöksiä... Sillälailla Helsinki.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Miten tämä meidän Malmi-projektimme yleensä on kaikkien päättäjien tiedossa ?

Käyttäjän JuhaniStrandn kuva
Juhani Strandén

Olin paikalla äänestyksessä ja äänestin hallien vuokraamisen puolesta. Iso osa vihreistä poistui salista asian käsittelyn aikana, eivätkä he kuunnelleet perusteita vaan palasivat saliin vasta kun äänestys alkoi asenteella, että taas tämä Malmin kenttä äänestetään vastaan, tietämättä mitään asiasta, kuten myös vasemmistoliitto.

Toimituksen poiminnat