TimoHyvonen

Helsingin yleiskaava palautuu

Helsingin hallinto-oikeus totesi Helsingin uuden yleiskaavan lainvastaiseksi. Käsittely jatkuu korkeimmassa hallinto-oikeudessa, jossa todennäköisesti myös useita muita osia yleiskaavasta hylätään. Hallinto-oikeuden päätös näyttää jaetun usean asiantuntijan kesken, sillä bulevardien, Vartiosaaren ja Malmin lentoaseman kohdalta samoja perusteita on käytetty ristiin.

Yleiskaavan lähtökohta on erikoinen. Kaupunkisuunnitteluviraston johdosta Mikko Aho ja Rikhard Manninen kertoivat aikanaan, että kaupunkisuunnitteluvirasto on kirjoittanut yleiskaavan "perustuen käsitykseensä siitä, mitä kaupunki haluaa" (http://www.malmiairport.fi/02-04-2015-kaupunginsuunnitteluviraston-vastauksia-kysymyksiin/).

Käytännössä siis kaupunkisuunnitteluviraston muutama virkamies on päättänyt, mihin tähdätään. Yleiskaavan Visio 2050 esitettiin kaupunkisuunnittelulautakunnan maallikkojäsenille 2013 paksuna 84 sivun koosteena, joka nuijittiin lautakunnassa läpi käytännössä muutoksitta. Valtuustossa asiaa ihmeteltiin enemmän ja edellytettiin visiosta lähetekeskustelua, jota ei sitten koskaan järjestetty - valmis kaava tuotiin valtuustolle evästettynä sekä virkamiesten että tiettyjen poliitikkojen uhkakuvilla, että mikäli YKSIKIN alue kaavasta poistuu, koko kaava kaatuu. 

Koska yleiskaava oli jo käytännössä päätetty, oli asukkaiden kuuleminen suoranainen farssi. Tuomarinkylää ja Malmin lentokenttää koskevussa tilaisuudessa ei säilyttäviä vaihtoehtoja otettu huomioon, annettiinpahan kansalaisten piirrellä kivoja vaihtoehtokuvia arkistoitavaksi. 

No, nyt yleiskaava on todettu suurelta osin laittomaksi. Malmin lentokentän alueen osalta Vartiosaaren ja bulevardialueiden perusteet toteutuvat myös, ja asiaa käsitellään aikanaan korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Suomessa on vielä lakeja, jotka säätelevät maankäytön ja rakennuksen, maakuntakaavan, yleiskaavojen ja asemakaavojen vaikutusjärjestyksestä. Useat suunnittelualueet eivät lainvastaisina tule toteutumaan joten yleiskaava täytyy tehdä uusiksi - tällä kertaa mielellään myös helsinkiläisiä kuunnellen. 

Valtuusto vaihtuu jo kolmen vuoden päästä, kaupunkisuunnittelun johto vaihtuu myös eläköitymisten ja organisaation mukana. Tehtäisiinkö tällä kertaa asia helsinkiläisten kanssa?

 

Lue lisäksi Yrjö Hakasen analyysi vastuista ja vallasta - https://www.yrjohakanen.fi/kuka-paattaa-valittaako-helsinki-yleiskaavatuomiosta/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat