TimoHyvonen

Helsingin kaupunki vaikeuttaa asuntorakentamista itse

  • Kaikkien puolueiden kannattajat haluavat säilyttää Malmin ilmailukäytössä (TNS 2017)
    Kaikkien puolueiden kannattajat haluavat säilyttää Malmin ilmailukäytössä (TNS 2017)

Helsingin kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho totesi mainiosti (HS mielipide 17.9.), että Helsingin seutu on yhtenäinen kaupunkialue. Valitettavasti Helsinki tuntuu aktiivisesti unohtavan tämän kaavoituksessaan. Olisikin korkea aika alkaa noudattaa maankäyttö- ja rakennuslain 46a pykälää, joka mukaan Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkeihin laaditaan kuntien yhteinen yleiskaava.

Ahon väite siitä, että asuntorakentamisen vaikeudet johtuvat muusta kuin Helsingin kaupungin toiminnasta, ei pidä paikkaansa. Huonosti ja ilmeisen lainvastaisesti laadittu yleiskaava on Helsingin kaupungin tekemä, välittämättä asukkaiden mielipiteistä ja palautteista. Kansalaisten oikeus valittaa siitä on kirjattu lakiin. Valitusoikeutta ei voida rajoittaa perustuslakia muuttamatta eikä varsinkaan virkamiesvoimin. 

Vaikka yleiskaava hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa, oli se maallikkovaltuutetulle käsittämätön ja liian suuri kokonaisuus. Valtuutettuja peloteltiin kaavan kaatumisella, jos edes yhtä osaa siitä muutetaan. Kaava perustuu kaupunkisuunnitteluviraston kapeaan visioon. 

Tämä näkyy erityisesti yleiskaavan Malmi-asiassa, jossa  kansalaisten mielipide on jätetty räikeimmin täysin huomiotta. Huhtikuussa 2015 KSV:n Mikko Aho ja Rikhard Manninen vastasivat kysymykseen Malmin lentokentän osoittamisesta asuntorakentamiseen, että “KSV perustaa työnsä käsitykseensä siitä, mitä kaupunki haluaa.”  Kaupunkilaiset sitä eivät halua: mielipidemittauksissa  67% haluaa säilyttää kentän ilmailukäytössä ja vain 19% rakentaa alueelle asuntoja (TNS 2017). Kansalaismielipide on selvä.

Helsingissäkin asuntotavoitteet ovat vain paikallinen tarve. Oikeuden käsiteltävänä olevien  kulttuuriarvojen ja luontoarvojen säilymisessä on kyse paljon isommista asioista. Valtaosa niistä on EU-tasolla määritettyjä ja direktiivillä suojeltuja arvoja, joiden tuhominen ei ole edes yksittäisen jäsenvaltion päätettävissä. Riippuen katsantokannasta se voi olla joko EU:n tuoma hyvä asia tai rajoite, mutta niin se vain on tällä hetkellä.

Helsingin yleiskaava näyttää nyt kaatuvan. Kaava ei vastaa kaupunkilaisten tahtoa. Tehdään uusi, yhteinen kaava koko pääkaupunkiseudulle ja huomioidaan kansalaismielipide aidosti. Valittamisen tarve lakkaa, kun asukkaiden, kulttuurijärjestöjen ja ympäristöjärjestöjen näkemys huomioidaan aidosti kaavoituksessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat