TimoHyvonen

Tarvitaanko kansanäänestyksiä lainkaan?

Helsingin kaupunginvaltuusto käsittelee 28.11. Sampo Terhon (sin) ja 15 valtuutetun ehdotus neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä koskien Malmin lentokenttäalueen käyttöä. Helsingin kaupunginhallitus esittää valtuustolle että aloite hylätään. Perustelu on, että ”asiasta on jo useaan kertaan päätetty edustuksellisen demokratian mukaisessa menettelyssä ”. Äänestys päättynee 50-35, vaikka pääasia ei ole Malmin lentokenttä vaan kansanäänestyksen järjestäminen.

Kansalaiset ovat yrittäneet huutaa ääntänsä kuuluviin. Helsingin yleiskaavaprosessin aikana 9 ehdotusta Malmin lentokentän ilmailukäytön ja asuntorakentamisen hybridimalleista jätettiin projektipäällikön mukaan huomiotta, koska ”Toimintojen yhdistäminen ei vastaa valmisteilla olevan yleiskaavan tavoitteita”. Suomen suurimman kuntalaisaloitteen yhteydessä maaliskuussa 2016 ehdotettiin neuvoa-antavaa kansanäänestystä asiasta. Aloite hylättiin. Valtuutettu Laaksosen ja 19 muun valtuutetun lokakuussa 2015 tekemä aloite mielipidetutkimuksesta asiassa hylättiin 8.6.2016, koska ”ei ole tapana tehdä laajoja helsinkiläisten mielipiteitä kartoittavia selvityksiä”. Ja niin edelleen.

Kansalaisten suorat vaikutusmahdollisuudet estetään kategorisesti. Neuvoa-antava kansanäänestys on ajatuksena hieno mutta nykyisellään kansalaisten turhaa kiusaamista, koska sitä ei ole tarkoituskaan käyttää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Seppo Sipilä

Naulan kantaan. Erityisen noloa on tuo kaupungin piileskely "demokraattisen prosessin" takana. Jokainen tajuaa, ettei pääkaupunkiseudun ilmailuinfra tai kansainvälinenkään kulttuuriperintö pärjää vaalikysymyksenä alkuunkaan suurten, jokaisen arkea koskettavien vaalikysymysten (vanhusten- ja lastenhoito, koulutus, verotus jne) rinnalla.

Sitten esiinnytään hurskaasti, että eihän tämä Malmi selvästikään kansalaisia kiinnosta, kun kerran äänestivät valtuustoon enemmistön jolle Malmin historiallinen, vilkas lentokenttä on pelkkää tonttimaata - vaikka kansalaisten mielipide asiassa on varsin kattavasti ja ammattimaisesti selvitetty moneen kertaan ja pitkältä aikaväliltä (http://malmiairport.fi/kansalaismielipide). Vastenmielistä kansalaisten suuren enemmistön tahdon halveksuntaa - varsinkin jos oikeus kansanäänestykseenkin evätään.

Toimituksen poiminnat