Minkä puolueen asia Malmin lentokenttä on?

Malmin lentokentän ilmailukäyttöä pyritään jatkamaan aktiivisesti. Helsingin kaupunki on jostain syystä pyrkinyt saamaan alueen asuntorakentamisen käyttöön jo vuosikymmeniä, vaikka kansalaiset vaativat alueen säilyttämistä ilmailukäytössä.

Asiaa on käsitelty poliittisissa päätöksentekoelimissä useita kertoja: kaupunginvaltuustossa, kaupunginhallituksessa ja jopa eduskunnassa (Lex Malmi). Näyttää siltä, että tästä on tullut pelkkä arvovaltakysymys. Kaikki tosiasiat ovat ilmailukäytön jatkamisen kannalla.

Hanketta on keskusteluissa profiloitu ajoittain yksittäisiin puolueisiin sekä asuntorakentamisen että ilmailukäytön säilyttämisen kannalta. Lentokenttä on kuitenkin kaikkien puolueiden, ei minkään yksittäisen puolueen hanke. Malmin lentoaseman ystävät ry on yhdistyksenä sitoutumaton ja riippumaton. Yhdistys pyrkii tietenkin hyvään yhteistyöhön kaikkien puolueiden kanssa.

Ihmiset vaativat ilmailukäytön jatkumista

Enemmistö kaikkien puolueiden kannattajista on kentän ilmailukäytön kannalla. Mielipidemittauksissa tulos on poikkeuksetta se, että kansalaisista 2/3 haluaa säilyttää kentän ilmailulla. Jokaisesta puolueesta löytyy myös kaupunginvaltuutettuja ja kansanedustajia, jotka kuuntelevat kansan mielipidettä. Valitettavasti useimmiten tiukka ryhmäkuri ohjaa ja nappula painuu puolueen määräyksen mukaisesti. Vireillä onkin kuntalaisaloite neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä.

Mitä luottamushenkilöt sanovat?

Eduskunnan lähetekeskustelussa Lex Malmi -lakialoitteen yhteydessä useimmat puolueet käyttivät puheenvuoroja Malmi-asiasta. Näihin voi tutustua osoitteessa https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiakohta/Sivut/PTK_12+2017+4.aspx

Helsingin kapuunginvaltuuston käsittelystä ja suhtautumisesta saa hyvän kuvan videotallenteesta Suomen suurimman kuntalaisaloitteen käsittelystä Helsingin kaupunginvaltuustossa, https://www.helsinkikanava.fi/kanava/fi/videot/video?id=2900

MAF (lähetyslentäjät) kysyi edellisissä vaaleissa myös kansanedustajien kantaa, tässä tuloksia ­ http://www.maf.fi/kenelle-sina-annat-aanesi-maf-su/ .

Mitä puolueet  sitten tekevät?

Tässä lyhyt arvio viime vuosien kokemuksista ja toiminnasta – kannattaako puolue ilmailukäytön jatkoa vai ei. Puolueet ovat aakkosjärjestyksessä.

Puolueiden esittelyn yhteydessä on kerrottu 2017 mielipidetutkimuksen tulos ko. puolueen kannattajien keskuudessa. Valitut edustajat tietenkin päättävät kannastaan itse.

Kokoomus  – ehkä

Ilmailukäyttö: 74% Asuntorakentaminen: 16%

Kansallisella tasolla kannatus ilmailukäyttöön on vahva, mutta valtuustossa mielipiteet menevät aika tasan. Puolueen johto on tällä hetkellä antanut valtuutetuille oman valinnan. Edellisissä hallitusneuvotteluissa tosin Kokoomus vaati jo valmistellun Malmi-asian pois hallitusohjelmasta. Helsingin valtuutetuista asiaan perehtyneet kokoomuslaiset kannattavat perustellusti ilmailukäyttöä. Osa valtuutetuista ei ole vielä tulleet käymään kentällä. Valtuustoryhmässä äänet menevät aikalailla tasan.

Kristillisdemokraatit – kyllä

Kristillisdemokraatit ovat olleet pitkäjänteisesti ilmailukäytön säilyttämisen kannalla sekä eduskunnassa että valtuustossa. Valtuustossa KD on ehdottanut kansanäänestystä aiheesta, mutta valtuusto hylkäsi aloitteen. Eduskunnan lähetekeskustelusta voi katsoa KD:n edustajien kommentteja, jotka puoltavat kentän ilmailukäyttöä.

Perussuomalaiset – kyllä

Ilmailukäyttö: 72% Asuntorakentaminen: 25%

Malmi on ollut aina ja on edelleen puolueen agendalla korkealla huoltovarmuuden, turvallisuuden ja ilmailun tulevaisuuden kannalta. Perussuomalaiset ovat tehneet useita, hyvin perusteltuja aloitteita ilmailukäytön jatkumisesta sekä eduskunnassa (ks. lähetekeskustelun kommentit) että Helsingin kaupunginvaltuustossa. Malmi on myös näkyvästi esillä puolueen kampanjoissa.

Ruotsalainen kansanpuolue – kyllä

RKP on valtuustossa kannattanut kentän ilmailun jatkoa, ja kannatus yltää myös eduskuntaan. Valtuustossa aloitteita on nostettu näkyvästi esille ja perusteltu vahvasti ilmailukäyttöä.

Sininen tulevaisuus – kyllä

Puolueen jakaantuminen Perussuomalaisten ja Sinisten kesken ei ole vaikuttanut Sinisten kantaan, ilmailukäytön on jatkuttava. Viimeksi marraskuussa 2018 käsiteltiin kaupunginvaltuustossa aloite neuvoa-antavaa kansanäänestystä kentän jatkosta. Aloitetta kannatettiin läpi puoluekentän, mutta se kaadettiin valtuustossa vakionumeroin (55-35).

Suomen keskusta – kyllä

Ilmailukäyttö: 82% Asuntorakentaminen: 16%

Keskusta on ilmailukäytön kannalla ja hallituspuolueena ajanut asiaa aktiivisesti ja käynyt keskusteluja mm. maanvaihdoista, harmittavan vähin tuloksin tähän mennessä. Vahvat vastavoimat ovat vaikeuttaneet hanketta. Yleisesti puolueen kanta on selkeä, ilmailun on jatkuttava. Ministerien kanssa on tehty hyvää yhteistyötä ja rohkeita päätöksiä odotellaan vielä tällä hallituskaudella.

Suomen sosialidemokraattinen puolue – ei

Ilmailukäyttö: 62% Asuntorakentaminen: 28%

SDP:n sisällä on kahinaa, vaikka puolue ajaa vahvasti asuntorakentamista. Helsingin valtuustossa on nyt edustajia, jotka uskaltautuvat puolueen peruslinjaa vastaan. Historia on pitkä – SDP:n Erkki Tuomioja on kertonut laittaneensa hankkeen alulle 1979 ollessaan Helsingin apulaiskaupunginjohtajana, eikä aio muuttaa kantaansa. Puolueen johdolla on vankka vaikutus linjaukseen, mutta esimerkiksi eduskunnan lähetekeskustelussa edustajien viesti ei ollut ehdoton.

Vasemmistoliitto – ei

Ilmailukäyttö: 65% Asuntorakentaminen: 19%

Vasemmistoliitossakin on suuri enemmistö ilmailukäytön kannattajia, mutta valtuutetut ovat vankasti asuntorakentamisen kannalla. Eduskunnassa vasemmistoliitto yleensä vaikenee, vaikka esim. kansalaisadressin luovutuksessa puolueen viesti tuki ilmailua. Helsingin valtuustossa osa edustajista on tutustunut asiaan ja kannattaa ilmailua puolueen yleislinjaa vastaan.

Vihreä liitto – ei

Ilmailukäyttö: 44% Asuntorakentaminen 31%

Vihreän liiton Helsingin osasto ei pahemmin asiaa kommentoi, vaikka kenttäalueen erityiset luontoarvot ovat puolueen ideologian ydintä. Puolueen johto linjaa asiassa vahvasti asuntojen kannalta. Valtuustossa ryhmä äänestää yhtenäisesti Malmia vastaan asiasta riippumatta – ei syntymäpäiväjuhlille, ei kansanäänestykselle, ei ilmailukäytölle. Yhtään perustelua ei ole esitetty enää vuosiin, mutta kentältä kuuluu – naapurikaupunkien Vihreät ja lukuisa joukko puolueen helsinkiläisiä jäseniä ovat kritisoineet linjausta. Hyvä esimerkki löytyy https://www.vaulanorrena.com/stoppi-tuhovimmalle-helsingissa/

Pienpuolueet

Helsingin valtuustossa on pienempiä ryhmiä, joista ainakin Liike Nyt, Piraattipuolue ja Terve Helsinki ovat vankasti ilmailukäytön kannalla. Valtuustossa on myös Feministinen puolue, jonka edustaja on äänestänyt asuntorakentamisen puolesta.  

Yhteenveto

Puolueiden kannattajista enemmistö, tavalliset kansalaiset, haluaa säilyttää Malmin ilmailukäytössä. Eduskunnassa näyttäisi olevan enemmistö ilmailukäytön kannattajia. Valtuustossa vasemman reunan enemmistö äänestää vääjäämättä ilmailukäyttöä vastaan riippumatta asiasta – jos se vain jotenkin liittyy Malmiin.

Kiitokset kaikille puolueille, edustajille ja valtuutetuille jotka linjakkaasti ajatte Malmin lentokentän ilmailukäyttöä!

Valitaan jatkossa oikeat edustajat, jotta asia saadaan kansalaisille mieluisaksi.

 

TimoHyvnen
Sitoutumaton Helsinki

Puheenjohtaja, Suomen Ilmailuliitto ry
Puheenjohtaja, Malmin lentoaseman ystävät ry
Johdon konsultti, liiketoimintalähtöinen IT

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu